poniedziałek, 9 czerwca 2014

Ciacho marchewkowe




Po prostu uwielbiam! jest to najprostsze i najlepsze ciacho. Chrupkie na zewnątrz i wilgotne w środku. Za każdym razem wychodzi i smakuje rewelacyjnie. Można posypać cukrem pudrem, zrobić lukier lub na wierzch położyć bitą śmietanę z kokosa. 










Składniki:

4 spore marchewki
szklanka wiórek kokosowych - moje były resztkami po mleku, dlatego nie są tak bardzo wyczuwalne w cieście
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki mielonego siemia lnianego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
pół szklanki cukru

Lukier
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z cytryny

Lukier: do cukru pudru dodajemy sok z cytryny, uważamy aby nie przesadzić z ilością płynów by lukier nie był zbyt rzadki. 

Ciasto: Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do marchewki dodajemy wszystkie składniki i mieszamy, aby wszystko się dobrze połączyło. Ciasto wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-50 min w 180 C. Gotowe ciasto pozostawiamy do wystudzenia, a następnie polewamy lukrem.











1 komentarz: