piątek, 6 czerwca 2014

Bakłażan w sosie z orzeszków ziemnych

Pomysł na obiad zaczerpnięty z ksiązki z przepisami arabskimi. Na poczatku chciałam ugotować zupę orzeszkową, ale w trakcie zmieniłam zdanie. Akurat w lodówce leżały 2 bakłażany. Do sosu mozemy dodać również marchewkę, paprykę, cukinię, wersja na bogato. Albo można najprostrzą wersję. Danie gęste i sycące, idealne z ryżem i kaszą.








Składniki:

1 puszka krojonych pomidorów
1 przecier pomidorowy 500g
1 szklanka zmielonych orzechów ziemnych
1 duży bakłażan
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry
1 łyzeczka czilli
1 łyzeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru
sól
oliwa

Bakłażana kroimy w drobną kostkę zasypujemy sola i odstawiamy na ok. 30 min. W ten sposób pozbedziemy się jego goryczki.  Na dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Dodajemy bakłażana i smażymy na dużym ogniu przez kilka minut, mieszając do momentu, aż bakłażan troszkę się przypali. Przesypujemy bakłażana na talerz i odstawiamy na bok. Do tego samgo garnka wlewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, przyprawy i smaż chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy bakłałana, orzeszki i zalewamy pomidorami z puszki i przecierem.  Dobrze wszystko mieszamy. Dusimy ok 30 min. Pilnujemy by sos nie był zbyt gęsty dolewając odrobinę wody. Jeśli tego nie zrobimy może nam się od spodu przypalić. Na sam koniec doprawiamy sos solą.










1 komentarz: