sobota, 24 maja 2014

Fasolka bretońska

Są dni kiedy nie chce się robić zakupów, ani gotować. Chce się tylko wrócić z pracy i resztę dnia wykorzystać z przyjemnością, zrobić rzeczy tylko myśląc o sobie. Szczęście mam zapas soczewic, ciecierzyc i różnych fasolek.





Składniki:

Fasolka jasiek 500 g namoczona min. 12 godzin
0,5 l przecieru pomidorowego
puszka krojonych pomidorów lub 3 świeże pomidory
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki wędzonej papryki lub słodkiej
1 łyżeczka chilli
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka oliwy

Do dużego garnka wsypujemy fasole. Zalewamy ją przecierem, wodą i dodajemy krojone pomidory. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Zaczynamy gotować.  Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Na patelni podgrzewamy oliwę wraz z papryką i chilli, chwilę smażymy. Dodajemy czosnek i cebulę. Smażymy ok 5-10 min . Wrzucamy do garnka z fasolką. Przykrywami i gotujemy, aż fasolka zmięknie. Jeśli sos się zredukuje to dodajemy szklankę wody.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz