piątek, 2 maja 2014

Bułeczki domowe


Pyszne domowe bułeczki na śniadanko najlepsze. Czasem zapominam kupić pieczywo na następny dzień lub po prostu nie ma takiego z dobrym składem. Dlatego rezerwuje sobie ok. godziny i mam pycha bułki lub chleb i znam ich skład.






Składniki:
300 g mąki żytniej
200 g mąki pszennej
0,5 szklanki siemia lnianego
60 g drożdży
szklanka ciepłej wody
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
1 łyżka soli

Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, cukier, sól, olej, siemie lniane, wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Po około 40 minutach ciasto powinno podwoić swoja objętość. Dzielimy na mniejsze części i formujemy bułeczki, które układamy na blachę wyłożoną papierem lub wysmarowaną oliwą.
Bułeczki odstawiamy na ok 10-15 min do ponownego wyrośnięcia, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200°C przez 20-25 minut. Upieczone bułeczki zawijamy w czystą ściereczkę i pozostawiamy do ostygnięcia.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz