niedziela, 20 kwietnia 2014

Szampańska Babka



Na zakończenie serii świątecznej - deser, który niewątpliwie kojarzy się z Wielkanocą. Pyszna Babka o cytrusowym smaku i szampańskim aromacie.
Kochani Roślinożercy życzymy, aby Święta były dla Was radosne i spędzone spokojnie w rodzinnym gronie, a stół bogato zastawiony wegańskimi daniami.



Składniki:
0,5 kg mąki:
2 pomarańcze
350 ml szampana
pół szklanki cukru
szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru

Pomarańcze szorujemy, parzymy, ścieramy skórkę i do oddzielnego naczynia wyciskamy sok. Do miski przesiewamy  mąkę, proszek do pieczenia, cukier, a następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, olej oraz szampana. Składniki mieszamy i próbujemy ciasto czy jest wystarczająco słodkie. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Pieczemy w 160C przez 30 min potem zwiększamy do 180C i pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu, czekamy 10-20 min aby wyjąć z formy do dalszego wystudzenia. W międzyczasie w rondelku grzejemy sok z pomarańczy z cukrem pudrem, redukujemy do momentu, aż polewa będzie zawiesista. Czekamy, aż trochę przestygnie i polewamy Naszą babę.















1 komentarz: