wtorek, 8 kwietnia 2014

Pizza Time

Czas na Pizze! Wyjątkowo zdrową i pożywną wersje tego klasyka przygotowaliśmy ostatnio na obiad. Oczywiście ciężko było się podzielić jedną, wiec po upieczeniu drugiej i równie prędkim jej skonsumowaniu, oboje bardzo zadowoleni, stwierdziliśmy, że jutro musimy to powtórzyć:) Przepis jak zwykle prosty i szybki, choć trzeba chwile poczekać na ciasto. Nie użyliśmy sera, gdyż do tej pory nie kupiliśmy wegańskiego sera, ale okazuje się, że jest on zbędny. Wystarczy zadbać o ulubione dodatki i satysfakcja gwarantowana:) 
Zachęcamy do dodawania własnych pomysłów na nadzienie, może suszone pomidory, kapary a może ananas? Dajcie znać co myślicie, przygotujemy następnym razem, a tym czasem Smacznego:)




 

Składniki:

ciasto:
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki ciepłej wody
oliwa
1 łyżeczka ziół prowansalskich

nadzienie:
300 g pieczarek
1 duża cebula
dowolne oliwki
1 pomidor
oliwa 
pół szklanki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
oregano
sól
pieprz

Ciasto:
Do dużej misce mieszamy ze sobą pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę mąki, sól,  trochę oliwy, zioła prowansalskie oraz ciepłą wodę. Ciasto zagniatamy na blacie, aż będzie elastyczne. Wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 - 60 minut, ma podwoić swoją objętość.

Nadzienie:
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki i pomidory w plastry, oliwki na połówki. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, pieczarki i wyciśnięty czosnek. Po odparowaniu wody z pieczarek wlewamy przecier i przyprawiamy, smażymy jeszcze parę minut.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek i przekładamy na blachę wysmarowaną oliwą. Na ciasto wylewamy przecier z warzywami, dodajemy oliwki i pomidory. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika, 200C na 30 min lub do czasu aż ciasto ładnie się zrumieni.



















1 komentarz:

  1. To musi być pyszne! Niedawno sami odkryliśmy, że pizza wcale nie musi zawierać sera, aby była smaczna. Oczywiście piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń