niedziela, 6 kwietnia 2014

Warzywna zapiekanka

Jak zawsze na Naszym blogu przedstawiamy przepis dla zapracowanych i nie mających zbyt wiele czasu na kuchenne igraszki :) Tym razem super prosta ale i bardzo pyszna i zdrowa zapiekanka warzywna. Wystarczy wszystko pokroić i ładnie ułożyć a reszta zrobi się sama. Zapach, który uwalnia się przy pieczeniu jest naprawdę cudowny, a smak zawsze przenosi nas do naszych ulubionych zakątków Grecji i Turcji. Ostatnio nawet nasza bliska sąsiadka nie mogła się powstrzymać i zapukała z pytaniem co tak pięknie pachnie oraz czy może spróbować :) Oczywiście nie mogliśmy odmówić. Składniki do zapiekanki mogą się różnić, w zależności od tego co macie w lodówce, ale koniecznie dodajcie oliwki, paprykę i sporo czosnku – efekt gwarantowany – tylko uważajcie na sąsiadów.








Składniki:

10 średnich ziemniaków
1 cukinia
2 papryki
1 por
1 cebula
200 g oliwek
500 g przecieru pomidorowego
pół szklanki wody
6 ząbków czosnku - wedle uznania
słodka papryka
świeżo mielony kolorowy pieprz
sól
tymianek lub zioła prowansalskie

Ziemniaki szorujemy i kroimy w plastry (na spód grubsze, na wierzch cieńsze). Pozostałe warzywa myjemy i kroimy w plastry o podobnym rozmiarze, oliwki na połówki. W dużym żaroodpornym naczyniu układamy kolejno ziemniaki, cukinie, cebule, paprykę, pora, oliwki, ziemniaki. Każdą warstwę przyprawiamy. Na końcu zalewamy przecierem pomidorowym i wodą. Naczynie przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego do 180C piekarnika na 30 min, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy jeszcze na 15 min. Na końcu można posypać pietruszką.









5 komentarzy:

  1. Jestem wielbicielką takich szybkich ale bardzo smacznych dań:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas zawsze szybkie i pyszne dania:) zachęcamy do dalszego przeglądania

      Usuń
  2. nie do końca rozumiem - w przepisie por, na zdjęciu bakłażan;) - to jak jest lepiej? Bo planuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapiekanka była robiona w dwóch wersjach i zdecydowanie polecamy bez bekłażana. Ale polecamy spróbować w dowolnej dla Ciebie wersji. Dlatego też zaistniaj na zdjęciach.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wielkie dzięki! zrobiłam wcześniej wersję mix (por i bakłażan), i też wyszła świetna. Ale spróbuję z samym porem. Dzięki raz jeszcze, bo było pysznie;)

    OdpowiedzUsuń