czwartek, 6 marca 2014

Warzywna Korma z migdałami i soczewicą

Nasze ulubione danie, banalnie proste, szybkie ale wyjątkowo pyszne. Parę lat temu spróbowaliśmy w indyjskiej restauracji i od razu wiedzieliśmy, że to nasz smak. Kiedy tylko możemy staramy się powracać do tego dania. Raczej nie prędko nam się znudzi, gdyż zawsze szybko znika:) Zachęcam do spróbowania.







Składniki:

1 duża cebula
2 marchewki
mały kalafior
1 szklanka zielonego groszku mrożonego
1 szklanka fasolki szparagowej
1,5 szklanki rodzynek
1 szklanka mielonych migdałów
0,5 szklanki soczewicy czerwonej
400 ml mleka kokosowego
1szklanka wody
3 ząbki czosnku
2 cm startego imbiru
1/4 papryczki habanero
łyżeczka garam masali
2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka cynamonu
sól
cukier brązowy

Kroimy cebulkę i miksujemy ją z czosnkiem i papryczką. Marchewkę kroimy w talarki. Kalafior dzielimy na małe różyczki. W dużym garnku podgrzewamy oliwę wraz z przyprawami i startym imbirem. Po 2 minutach wrzucamy zmiksowaną cebulkę z czosnkiem i papryczką. Smażymy parę minut. Do garnka wrzucamy warzywa, soczewicę, migdały i rodzynki i zalewamy mlekiem i wodą. Gotujemy ok. 30-40 min aż warzywa zmiękną. Solimy i słodzimy do smaku. Podajemy z chlebkiem pita lub ryżem.

*W warzywach pełna dowolność



1 komentarz: