Składniki:
paczka makaronu cannelloni
200 gr zielonej soczewicy
duża cebula
1 mała cukinia
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
połówka chilli
natka pietruszki
sos:
3 czerwone papryki
500 gr przecieru pomidorowego
łyżeczka oregano
sół
pieprz
sos:
Paprykę kroimy na ćwiartki i pieczemy 30min w 180C. Wyjmujemy aby wystygły, a następnie miksujemy z przecierem pomidorowym. Przyprawiamy do smaku.
farsz:
Gotujemy zieloną soczewicę do miękkości, przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy chilli, cukinię, cebulę, czosnek i wrzucamy na patelnię, smażymy ok. 5 min. W garnku miksujemy smażone składniki z soczewicą. Nie miksowałam wszystkiego na gładką masę, lubię widzieć składniki. Nadziewamy surowe cannelloni i kładziemy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Naczynie musi być dość głębokiego, bo wszystko zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 min w 180C. Gotowe posypujemy świeżą natką pietruszki.
*_* mmm, musi być pyszne! zapisuję do przetestowania
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować przepis na sos. Zawsze do tego typu dań używam sosu pomidorowego, ale z pieczoną papryką na pewno smakuje wspaniale.
OdpowiedzUsuń