sobota, 15 marca 2014

Cannelloni z zieloną soczewicą w sosie paprykowo pomidorowym

Wspaniała alternatywa dla mięsnego cannelloni. Proste w przygotowaniu - mój Wegemężczyzna z łatwością sobie poradził i zrobił mi niespodziankę.






Składniki:
paczka makaronu cannelloni
200 gr zielonej soczewicy
duża cebula
1 mała cukinia
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
połówka chilli
natka pietruszki

sos:
3 czerwone papryki
500 gr przecieru pomidorowego
łyżeczka oregano
sół
pieprz

sos:
Paprykę kroimy na ćwiartki i pieczemy 30min w 180C. Wyjmujemy aby wystygły, a następnie miksujemy z przecierem pomidorowym. Przyprawiamy do smaku.

farsz:
Gotujemy zieloną soczewicę do miękkości, przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy chilli, cukinię, cebulę, czosnek i wrzucamy na patelnię, smażymy ok. 5 min. W garnku miksujemy smażone składniki z soczewicą. Nie miksowałam wszystkiego na gładką masę, lubię widzieć składniki. Nadziewamy surowe cannelloni i kładziemy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Naczynie musi być dość głębokiego, bo wszystko zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 min w 180C. Gotowe posypujemy świeżą natką pietruszki.






2 komentarze:

  1. *_* mmm, musi być pyszne! zapisuję do przetestowania

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować przepis na sos. Zawsze do tego typu dań używam sosu pomidorowego, ale z pieczoną papryką na pewno smakuje wspaniale.

    OdpowiedzUsuń