wtorek, 11 lutego 2014

Słodko - kwaśny stir-fry WOK

Uwielbiam wschodnią kuchnię, za to że jest pyszna i w miarę szybka. Proponuję Wam Nasze ulubione danie. Za każdym razem inne, bo inne składniki pod ręką, ale zawsze genialne. Składniki mogą być przeróżne, proponuję kalafiora i cukinie, co kto lubi.





Składniki:

sos
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka octu ryżowego
1,5 łyżki brązowego cukru
sok z 0,5 limonki

reszta
olej najlepiej sezamowy
1/4 papryczki habanero* lub chilli
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 cebula
0,5 żółtej papryki
0,5 czerwonej papryki
2 garści mrożonej ciętej zielonej fasolki
200 g makaronu razowego spaghetti**
3 łyżki sezamu

Makaron gotujemy oddzielnie, odcedzamy i odstawiamy. W miseczce mieszamy składniki na sos, cukier powinien się w miarę rozpuścić. Kroimy cebulę w piórka, paprykę w cienkie słupki, marchewkę na drobniutkie paseczki (proponuję zrobić to skrobaczką, wychodzą wtedy ładne cieniutkie paseczki). W woku grzejemy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i papryczkę, chwilkę smażymy i dodajemy marchewkę i paprykę, fasolkę, sos i sezam. Po chwili smażenia wrzucamy makaron aby się zagrzał. Gotowe wrzucamy na talerz.

* uwielbiamy papryczkę habanero, ale jeśli jej jeszcze nie używaliście to uważajcie jest naprawdę ostra, proponuję przy jej krojeniu używać rękawiczek i uważać na oczy
** Nie używam chińskiego makaronu, bo nie mogłam znaleźć dobrego z odpowiednim składem na opakowaniu. Polecam również ryżowy ale grubszy bo cienki może przywierać






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz