poniedziałek, 3 lutego 2014

Słodka tarta z czerwonej cebuli

Idealna jako przystawka lub przekąska. Idealnie krucha i słodkawa. Moja tartownica ma ok. 30 cm. średnicy





Składniki:
kilogram czerwonej cebuli
150g czarnych oliwek
łyżka brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego
szklanka mąki pełnoziarnistej
oliwa
0,5 szklanki gorącej wody
sól
tymianek


Obieramy i kroimy cebulę w piórka. Rozgrzewamy trochę oliwy na patelni i wrzucamy cebulę, smażymy na małym ogniu, aż będzie miękka. Następnie wlewamy ocet balsamiczny i wsypujemy cukier, odrobinę solimy. Smażymy ok. 5-10 min do zredukowania sosu, dodajemy oliwki i odstawiamy do ostygnięcia. Włączamy piekarnik na 180C. Do miseczki wsypujemy mąkę, pół łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto ma być jak na pierogi. Jak będzie za mało mąki dosypujemy. Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy na tartownicę. Wstawiamy na 10-15 min do piekarnika, po czym wyjmujemy i dodajemy farsz z cebuli i oliwek. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 min. Jak ciasto będzie ładnie zrumienione wyjmujemy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz